10 tips voor slechte eters

terug naar overzicht →

Slechte eters

“Dat lust ik niet!” Je kent die uitroep vast wel. Onze kinderen waren helaas ook niet zulke goede eters. Zeg maar slechte eters. Aardje naar hun vaartje, vrees ik. Of als ik eerlijk ben: naar hun moedertje…

Heerlijk vond ik het om met mijn kinderen het prentenboek te lezen “Eet je erwtjes op”. In dat boek beloofde de moeder steeds grotere cadeaus, als het kind maar het bordje leeg at. Hilarisch vond ik het. Helaas is het niet meer verkrijgbaar. Maar gelukkig is er het prentenboek “De prinses en de erwten”  over een meisje dat wel een prinses moet zijn, omdat ze uitslag krijgt van erwten. Ze wordt in een kasteel opgenomen en als echte prinses behandeld. Maar wat moet ze daar eten? Spruitjes! Je voelt de clou van het boek vast al aankomen. Mijn jongste dochter en ik vonden het een geweldig boek. We kwamen het weer tegen op de zolder en ze herkende het meteen: dat was mijn lievelingsboek!

 

boek over slechte eters

hilarisch boek voor slechte eters en hun wanhopige ouders

Wat heeft gewerkt?

We kunnen er om lachen, maar soms ben je de wanhoop nabij, als je kind niet wil eten. Het heeft ons geholpen om: 1. het eten vooral niet op te dringen (wil je niet? het hoeft niet hoor, dan ruim ik je bord wel op), 2. de sfeer ontspannen te houden (geen aandacht eraan schenken en zelf lekker door eten), 3. kleine beetjes aan te bieden (bij één van onze meiden was dat in de peuter/kleutertijd maar 1/4 boterham! Mijn man kon het niet geloven, maar echt, het werkte! Ze eet er nu 3….) en 4. ervoor zorgen dat ze niet al voor het eten vol zaten met drinken of snoep.

En zie daar: onze oudsten zijn nu pubers en lusten tegenwoordig bijna alles. De grootste eters zullen ze niet worden. Maar het zijn dan ook meisjes. Slechte eters zijn ze in ieder geval niet meer. Ze willen alles wel proberen en vinden het vooral leuk om zelf te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Ik kan ze nu met een gerust hart bij anderen laten eten en hoef me niet meer opgelaten te voelen dat die mensen alles uit de kast moeten halen om mijn kind nog iets te laten eten. Dus met onze jongste gaat het vast ook wel goed komen. Over een paar jaar eet ze vast wel meer dan brood, bloemkool en rauwe wortels…..

boek over slechte eters

een hart onder de riem voor ouders van slechte eters

Op de thema-avond voor peuterouders hebben we dit thema ook behandeld. In de peutertijd zie je namelijk vaak dat kinderen opeens slechter gaan eten. Dit komt ook doordat een peuter minder eten nodig heeft dan jonge kinderen. Zo lang je kind goed groeit en niet aldoor ziek is, hoef je je geen zorgen te maken over het eten.

10 tips voor slechte eters

Maar gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen om je kind beter te leren eten. Hieronder vind je 10 tips:

1. Biedt kleine porties aan. Je kind kan zo’n grote berg niet overzien. Bovendien kun je gerust nog een keer opscheppen als je kind nog meer lust. Dat werkt positiever want dan kun je juist een complimentje geven.

2.  Biedt beperkte keuze aan. Als je vraagt wat je kind wil eten, kan hij ook iets noemen wat jij liever niet wil en moet je nee verkopen. Beter is het om je kind uit 2 gezonde opties te laten kiezen: wil je kaas of worst op je boterham? Een tafel vol keuze aan beleg, kan het voor een kind veel moeilijker maken om te kiezen.

3. Geef niet te veel drinken. Een kind dat veel drinkt, vooral vlak voor het eten, kan al vol zijn van dit drinken, waardoor het geen trek meer heeft in eten.

4. Laat tussendoortjes de maaltijd niet vervangen. Laat je kind eten op het eetmoment. Als hij het dan niet opeet, ruim je het rustig af. Als je kind leert dat het op een ander moment wel iets anders krijgt, houd je het slechte eten in stand. Het is niet erg als een kind een keer met trek naar bed gaat. Een gezond kind hongert zichzelf echt niet uit.

5. Negeer vervelend gedrag. Eet zelf rustig door. Dan heb je de meeste kans dat je kind zich herpakt en kun je het prijzen als het gaat eten, al is het alleen maar proeven.

6. Ga geen machtsstrijd aan en ga niet dreigen. Of je kind niet wil eten of het echt niet lust, in beide gevallen werkt dwingen averechts. Laat je kind een hapje proeven en laat het daar bij. Volgende keer beter. Geef vooral geen straf, want dan kan je kind een negatief gevoel aan eten gaan koppelen.

7. Zorg voor een ontspannen maaltijd. Laat zien dat je zelf geniet van het eten en dat samen eten gezellig is. Praat bijvoorbeeld samen over de dag, over wat je gedaan hebt of wat de plannen nog zijn.

8. Laat kinderen helpen in de keuken. Ze vinden dit vaak leuk en gaan dan makkelijker eten proeven en opeten.

9. Eet niet te laat. Als je kind vermoeid is, zal het minder goed eten. Probeer het eten op tijd te plannen. Laat je kind liever vooruit eten als het gezinsmoment te laat op de avond is. Dan kan je kind er ontspannen bij zitten, met bijvoorbeeld een boekje of een tekening.

10. Geef het goede voorbeeld. Kinderen zijn na-apers. Als jij gezond eet en een gezond eetpatroon hebt, heb je een grote kans dat je kind dat ook ontwikkelt. Laat zien dat gezond eten fijn is en vertel af en toe over gezond eten. Maar, let op, doe dit niet te vaak. Als je steeds roept dat fruit zo gezond is, kan dit ook averechts gaan werken. Snoep en ongezond eten mogen best een keer, maar laat zien dat je dit niet te vaak doet en dan met mate neemt. Dus weer: ga ontspannen om met eten.

de slechte eter eet het bordje leeg!

houd het eten vooral gezellig en ontspannen, dan eet je slechte eter vaker het bordje leeg

Meer weten?

Deze tips en nog veel meer over gezonde voeding vind je op de site van het voedingscentrum. Voor omgaan met slechte eters vind je ook tips op de site van opvoedadvies. Probeer de tips uit, kijk wat bij jouw kind en jouw gezin werkt. Maar wees consequent in je aanpak! Houd het eten vooral leuk en ontspannen. Lukt het echt niet? Vraag advies op het consultatiebureau.

En verder? Wanhoop niet, het is meestal een fase die voorbij gaat!Praat er eens over met andere ouders. Altijd fijn voor herkenning, om je hart te luchten of voor handige tips. Zo kregen we tijdens de thema-avond de originele tip van een peuterouder die dramatisch uitroept: ‘Niet de korstjes op eten, want die vindt mama zo lekker!’ Altijd goed er wat humor in te gooien. En geheid dat haar zoontje juist de korstjes als eerste opeet….

 

 

tips voor slechte eters