40 dagentijd vieren met kinderen

terug naar overzicht →
https://studiorebel.nl/2015/02/lijdenstijd-kalender-in-visie/

https://studiorebel.nl/2015/02/lijdenstijd-kalender-in-visie/

Overal in de winkels liggen alweer volop spulletjes en lekkers voor de komende Paasdagen. Paaseitjes, paashazen, paaskippen enzovoort. Leuk om je huis gezellig mee te maken. Maar het bereid je niet voor op de Christelijke betekenis van Pasen.

Op 1 maart begint dit jaar de 40 dagentijd (of de lijdenstijd). 40 dagen van voorbereiding naar Pasen toe. Van oorsprong is de 40 dagentijd een vastentijd. Maar ook nu nog kan deze tijd een tijd zijn van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen.

Hoe ‘vier’ je nu de 40 dagentijd met je gezin? Een paar jaar terug hebben we met onze oudere kinderen vasten gedaan op een moderne manier. Elke week was er iets anders wat we niet namen of niet deden: geen snoep, geen koek, geen drinken met suiker etc. Een week is nog te overzien en zo is er steeds iets anders wat je moet ‘ontberen’. Nu ze ouder worden en zelf ook druk zijn op social media, zouden we ons ook een week kunnen onthouden van televisie kijken of social media. Het vasten laat je stil staan bij alle overdaad en luxe die we gewoon zijn gaan vinden, onze verslingerdheid aan allerlei aardse zaken maar ook bij mensen die het altijd met veel minder moeten doen. En vooral het kleine lijden dat niets vergeleken is bij het grote lijden dat Jezus voor ons over had, maar dat ons er toch meer bij stil laat staan.

Met kleinere kinderen kun je ook creatief aan de slag gaan en zelf iets maken. Op de site van Jop staan verschillende ideeën om creatief uit te werken en aan de slag te gaan met de kinderen. Op de site van Christelijk Opvoeden staan ook nog leuke links voor verwerkingen van de lijdenstijd en Pasen. Wat dacht je van een 40dagenslinger, een 40dagenkalender, een 40dagen aftelkalender of een 40 dagenboom? Ook leuk: 3 potjes vullen met symbolische voorwerpen bij de thema’s Dood, Overwinning en Waarom? Zie een voorbeeld op deze site. Of een symbolisch hoekje of stuk inrichten. Enkele voorbeelden vind je hier en hier. Via Google (zoek ook eens via de afbeeldingen) en Pinterest zijn nog veel meer ideeën te vinden. Kies wat bij je gezin past en bij de leeftijd van je kinderen.

Veel ideeën zijn bedacht voor het jeugdwerk, maar kun je natuurlijk ook gewoon thuis doen! Al doende kun je met je kinderen al hele mooie gesprekken hebben over de lijdenstijd, Goede Vrijdag en Pasen!

Het is mooi om je creatieve werk aan te vullen met bijbelteksten of een bijbelleesrooster. Vorig jaar zaten er 40 dagenkaartjes bij de Jente die we hebben opgehangen aan een slinger. Dit jaar heb ik me aangemeld voor het veertigdagentijdrooster van het Nederlands Bijbel Genootschap en heb ik de 40 dagenkalender van Tear/Timotheus besteld voor de kinderen. Ik ben benieuwd!

http://familynight2012.blogspot.nl/2015/03/evangelie-in-een-potje.html