Start peuterspeelgroep

terug naar overzicht →

De laatste voorbereidingen voor de peuterspeelgroep

Vonden jullie het ook zo stil op onze blog? We waren heel druk met de laatste voorbereidingen voor de start van de peuterspeelgroep en dat ging even voor. Vandaar.

Hoe was het?

Afgelopen week zijn we de eerste keer met onze peuterspeelgroep bij elkaar geweest. En wat hebben we allemaal genoten! Jullie zijn natuurlijk heel benieuwd hoe het ging! Daar wil ik graag wat over vertellen.

De binnenkomst en kring

De peuters verscholen zich eerst achter hun mama. Dat mag! Mama’s zijn ook het veilige baken voor hun kind. We begonnen na de inloop met de peuters en de moeders samen in de kring. De peuters zaten lekker op hun eigen grote kussen. Of bij mama op schoot, dat mag natuurlijk ook. We hebben in de kring gezongen, gebeden, een Bijbelverhaal verteld en weer gezongen. Een enkele peuter ging weer verder spelen, maar dat geeft niet. We doen heel relaxed over dit soort dingen. Ze zijn nog maar 2 en mogen nog veel leren! Ongemerkt pikken ze ook dan nog heel veel op! Het moet nog in de gewoontevorming komen om te blijven zitten in de kring. We gebruiken vaste structuurliedjes om de gewoontes te ondersteunen. En we proberen het zo leuk in de kring te maken, dat alle kinderen niets willen missen!

Klara de koe

De peuters hebben met glinsterende ogen en een grote glimlach gekeken en geluisterd naar Klara de Koe. Hebben jullie haar filmpje op Facebook gezien? Kinderen vinden handpoppen altijd prachtig! Via de handpoppen kun je kinderen heel goed bereiken en van alles met ze bespreken. En het is ook zo leuk om te doen 😉 Sommige kinderen kwamen haar aaien of een kusje geven. Prachtig!

Spelen!

Na de kring mochten de peuters verder spelen. Er was zoveel te beleven! Deze eerste keer mochten de ouders blijven, maar de peuters gingen lekker hun eigen gang. De ouders gingen aan het einde van het spelen zelfs allemaal al even weg, want de peuters hadden hen even niet nodig. Dat ging op een heel natuurlijke manier! Voor het spelen hebben we de hoeken ingericht met elk een eigen identiteit: de bouwhoek, de poppenhoek, de leeshoek, de knutsel/kleurhoek. We voegen elke keer wat toe en laten wat weg om de hoeken met de kinderen mee te laten groeien.

Fruit eten

Voor het fruit eten had elke peuter zelf iets meegenomen. Juf had dat aan stukjes gesneden en bij elkaar in een schaal gedaan. Het was geweldig om de kinderen te zien smullen van al dat verschillende fruit! Lekker gezond en ook even een rustmomentje voor de peuters.

Buiten spelen

Daarna gingen we buiten spelen. De kinderen waren volop aan het ontdekken: de glijbaan, de trap, de grasbult, de zandbak, het huisje, de huishoek, het speelgoed…. Elk kind speelt zo op zijn eigen manier. Heerlijk om te zien! Toen de ouders aan het eind van de ochtend terug kwamen, vielen de peuters hen niet in de armen, maar zeiden ze gedag en speelden ze lekker door. Dat is toch wel een heel groot compliment!

Afsluiting

De peuters mochten nog even spelen en de ouders hoorden hoe het was gegaan. Daarna gingen we met z’n allen naar binnen voor de afsluiting. Nog een keer de liedjes zingen die we geleerd hadden en afsluiten met een dankgebed.

Het was geweldig!

Wat was het geweldig! Voor de peuters, maar ook voor ons juffen. Zo leuk om te zien hoe peuters zo heerlijk zichzelf kunnen zijn. Hoe je al echt verschillende karakters ziet. De peuters hebben zo mooi met en naast elkaar gespeeld. Er werd fruit gedeeld, er werd samen gespeeld en er werd ook wel eens iets afgepakt. Maar hé, we zijn hier om te leren! Een moeder gaf door dat ze thuis haar dochter hele verhalen hoorde vertellen en zingen. Prachtig toch?! We kijken alweer uit naar de volgende keer!

Is de peuterspeelgroep iets voor jouw peuter?

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd of de peuterspeelgroep ook iets is voor jouw peuter? Lees meer op onze website. En neem gerust contact op: info@kinderopvang-royalkids.nl

Buiten spelen met de peuterspeelgroep