Appeltaart – Of hoe je aansluit bij de interesses van het kind

terug naar overzicht →

O, die geur en smaak van zelfgebakken appeltaart. Daar kan bijna niets tegenop! Onlangs had ik genoten van een heerlijk stuk homemade appeltaart. Dat smaakt naar meer!

In de koelkast liggen nog wat overrijpe appels. In de kast staat een pak appeltaartmix. Een leuk idee voor de BSO is geboren: Lekker samen appeltaart maken! Wel een gezonde van haver, maar dat hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen. Een leuke en leerzame activiteit! Een recept lezen, alles afwegen,  appels schillen voor de motoriek, lekker deeg kneden…. Een super goed idee, al zeg ik het zelf.

Alle benodigdheden voor appeltaart

Alle benodigdheden voor appeltaart

Alle ingrediënten en benodigdheden verzamelen en voorzichtig (pfff…. gelukkig net het ei gevangen voor het op de vloer valt!) meenemen naar Royal Kids. Blijken de kinderen geen zin hebben om appeltaart te bakken. Niet lekker appeltjes schillen en er stiekem vast wat van snoepen. Niet lekker met de handen in het deeg…… Ik had hier van te voren al rekening mee gehouden en bedacht dat ik dan zelf aan de slag moet. Gaan ze misschien toch nog helpen. Vaak werkt het aanstekelijk als ze je bezig zien. Maar nee, zelfs dat niet deze keer. Een spelletje Cluedo Junior moet het worden. En ik speel blijkbaar mee.

Onze buitenschoolse opvang is nadrukkelijk géén school. Er is (binnen grenzen natuurlijk) niets verplicht. Dus het wordt geen appeltaart maar Cluedo. Helemaal volgens de visie van Royal Kids: aansluiten bij de interesse van het kind en zorgen voor een huiselijke sfeer. Nadrukkelijk geen schoolse situaties. Maar vooral zoals het thuis gaat. Samen een gezelschapsspel spelen hoort daar zeker bij. En gezellig is het, met een lekker kopje thee en een koekje erbij. Wel verantwoord natuurlijk. Want we willen graag gezond eten stimuleren. En niet dat we perse tegen een keertje ongezond eten zijn. Maar het is lekker als je dat zelf thuis in de hand kunt houden en zelf kunt bepalen hoe vaak, hoeveel en wat je kind dan krijgt.

Maar ja, nu kom ik thuis met alle ingrediënten en benodigdheden voor een appeltaart. Misschien willen mijn eigen meiden wel helpen met bakken. Vinden ze altijd leuk! Helaas, net vandaag niet. Even blijf ik twijfelen bij de aanblik van alle verzamelde spullen. Alles maar weer opruimen? Ik hou niet zo van het kneden van deeg (geen idee waar dat vandaan komt) en het is vrijdagavond. Einde-van-de-week-gevoel. Maar de gedachte aan heerlijke homemade appeltaart haalt me toch over om zelf maar aan de slag te gaan.

met de handen in het deeg

Met de handen in het deeg

 

Even later sta ik met de handen in het deeg. En weet ik meteen weer waarom ik zelf bijna nooit appeltaart bak. Dat kleffe gevoel van deeg aan je vingers. De lepel die je uit de la moet pakken, net nu je handen onder het deeg zitten. Het meel dat overal langs stuift en nog net niet in je haar zit. Het deeg waar altijd weer te weinig van over is voor een mooi raster over de appels. En gaat daar nu ook nog mijn telefoon…? Maar dan een uurtje later de beloning: een kopje koffie met een stuk van de allerlekkerste appeltaart!

 

 

 

 

 

 

Appeltaart - Of hoe je inspeelt op de interesse van het kind