“Help, ik heb een peuter!”

terug naar overzicht →

Ah, peuters! Soms zijn ze zo schattig en soms kun je ze wel achter het behang plakken! Iedere ouder die een peuter heeft (of had), zal beamen dat de peutertijd een heel intensieve tijd is. Je kind is aan het ontdekken, zoekt grenzen op, ontdekt zijn eigen ik. En waar slapen, eten enzovoort altijd vanzelf gingen of op zijn minst vrij makkelijk (bij de meeste kinderen), heb je nu te maken met een peuter die lekker in de weerstand gaat en regelmatig “nee!” laat horen.

Maar hoe komt het nu dat peuters dit gedrag vertonen? Hoe zit het nu met hun ontwikkeling? Hoe kun je daar het beste mee omgaan? En hoe dan andere ouders dat?

Op de thema-avond ‘Help, ik heb een peuter!’ hebben wij ouders hierover informatie gegeven, tips voor de opvoeding aan de hand gedaan en ruimte gegeven voor het delen van ervaringen met andere ouders.

Heb je de avond gemist? Jammer! Maar hieronder vind je een korte versie van de informatie van de avond. Wil je de volledige presentatie ontvangen? Heb je een vraag of tips nodig? Stuur dan een mail naar info@kinderopvang-royalkids.nl

Wist je dat peuters het hoogste activiteitenniveau hebben van alle leeftijdsfasen? Geen wonder dat je soms de hele dag achter je peuter aanloopt…Peuters zijn echte ontdekkers. Ze ontdekken de wereld om hen heen, ze ontdekken hun eigen ik en ze ontdekken het woordje ‘Nee’.

De woordenschat van peuters neemt enorm toe. Van 2 woordzinnen gaan ze naar het spreken van langere zinnen. Door middel van taal kunnen ze ook hun eigen gedachten en gedrag sturen. Je hoort vast wel eens je peuter in zichzelf praten als hij/zij bezig heeft. Grappig! Maar het heeft dus ook een functie!

Lust je eens zo’n goede eter als peuter opeens niets meer? Maak je niet te snel bezorgd dat je peuter te weinig binnen krijgt. Een peuter heeft minder eten nodig dan een jonger kind. Dwing je kind niet, serveer kleine porties (wij begonnen met één van onze dochters met een kwart boterham), houd het gezellig en zorg dat je kind niet te moe is om te eten.

Peuters willen alles ‘zelluf doen’. Ze kunnen ook al veel zelf, maar overschatten zichzelf ook regelmatig. Dat vraagt veel van jouw geduld. Aan de andere kant verwachten ouders ook meer van hun kind als ze eenmaal gaan praten. Het helpt als je je kind het eerst zelf laat proberen (neem dan wel even 10 minuten extra tijd als je de deur uit wilt en je kind wil zelf de jas aan doen ;-), je beperkte keuzes aanbiedt (wil je zelf naar boven lopen of wil je op de rug van mama?) en vooral consequent blijft.

Zorg vooral ook voor veel rust, regelmaat en ritme voor je peuter. Dan weet hij/zij waar hij aan toe is. Zeg vaker ‘ja’: ja, dat is leuk hè op de bank springen. Maar dan gaat de bank kapot. Je mag wel op de vloer/in de gang/buiten springen. Wil je kind niet luisteren? Probeer het te negeren. Als dat niet kan, zeg dan duidelijk wat het gewenste gedrag is, wat de consequentie is (een time-out werkt meestal goed) en houd je daar aaan.

Maar wat vooral ook heel belangrijk is: Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je zelf uitgerust bent, zodat je tijd en geduld voor je peuter kunt opbrengen. Neem je eigen momenten, waarop je zelf kunt opladen en er daarna weer kunt zijn voor je kind. Want de peuterfase gaat over, maar is heel intensief!

peuter