Prikkels en overprikkeling

terug naar overzicht →

Volgens de digitale encyclopedie is een prikkel ‘iets dat je waarneemt en waarop je reageert’. In onze huidige samenleving zijn er steeds meer prikkels: smartphone, internet, tv, volle agenda’s enzovoort. Dat maakt voor sommigen het leven interessanter, maar voor velen ook onoverzichtelijker. Zoveel dingen de je waarneemt en die een (re)actie van je vragen….

Prikkels horen erbij

Prikkels horen bij het leven. Bekend is dat bijvoorbeeld bij kinderen met adhd, autisme en hooggevoeligheid prikkels vaak veel meer en veel intensiever binnenkomen. Maar ook  gemiddelde kinderen kunnen door een te veel aan prikkels overprikkeld raken. Er wordt dan even te veel gevraagd en dat kost te veel energie. Dit is heel normaal en met rust verdwijnt het ook weer.

Prikkels zorgen ervoor dat je goed kunt functioneren en je goed kunt ontwikkelen. Bij te weinig prikkels ontstaat verveling. Maar een te veel aan prikkels kan zorgen voor stress. Ook bij kinderen zie je dit soms al. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende rust en beperking van prikkels.

Overprikkeling

Heel jonge kinderen kunnen zelf nog niet omgaan met overprikkeling. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers overprikkeling zoveel mogelijk voorkomen. Bij Royal Kids proberen we de hoeveelheid prikkels zoveel mogelijk te beperken. In de inrichting zijn zachte tinten en natuurlijke materialen gebruikt. Er is geen speelgoed op batterijen (en dus met lawaai) en er zijn geen schermpjes. De groepsgrootte wordt bewust klein gehouden (max. 8 kinderen). En er is veel ruimte voor buitenspel. Daardoor is er voor de kinderen minder kans op overprikkeling en is er ook ruimte voor kinderen die meer dan gemiddeld last hebben van prikkels.

beperken van prikkels in de omgeving

zachte tinten en natuurlijke materialen

Omgaan met prikkels

Maar prikkels horen nu eenmaal bij het leven. Hoe ga je daar mee om? Allereerst hebben alle kinderen behoefte aan liefdevolle aandacht, aan veiligheid en geborgenheid. Van daaruit kunnen ze de wereld gaan ontdekken. Daarnaast zijn er een aantal adviezen te geven voor het omgaan met prikkels:

  1. Structuur en voorspelbaarheid kunnen kinderen veel rust geven. Zorg voor een duidelijk dagritme en geef veranderingen van te voren aan.  Zorg ervoor dat de agenda niet te vol is met activiteiten en biedt genoeg rustige momenten aan. Het is heel gezond dat kinderen zich soms vervelen! Vanuit verveling komen vaak weer de mooiste ideeën voort!
  2. Biedt beperkte keuzes aan. Tegenwoordig overleggen ouders vaak veel met de kinderen en laten hen meebeslissen. Vooral voor jonge kinderen is dit heel vermoeiend. Niet alleen het kiezen zelf, maar ook de medeverantwoordelijkheid van een beslissing kan lastig zijn voor kinderen. Ouders mogen ook gewoon keuzes maken voor hun kind. Zij zijn de volwassenen en kunnen dingen veel beter overzien. Dit kan rust geven voor de kinderen.
  3. Een opgeruimde omgeving en beperking van geluiden is heel belangrijk. Rommel in je omgeving zorgt voor ‘rommel’ in je hoofd. Tegenwoordig is het heel hip om de boel de boel te laten en iets leuks te doen met je kind. Het is belangrijk om voldoende tijd door te brengen met je kind. Maar het is ook heel belangrijk voor het kind om in een rustige, opgeruimde en verzorgde omgeving te leven. Dus gewoon even opruimen en stofzuigen. Je kind kan zich best even zelf vermaken (of kan dat leren).
  4. Beperk het schermgebruik van kinderen. Laat ze in plaats daarvan juist veel bewegen, het liefst buiten. Dat hoeft niet altijd intensief bewegen te zijn. Het ene kind moet zich juist afreageren door druk te bewegen, de ander heeft meer behoefte aan een rustig plekje. Voorlezen is ook een fijn rustmoment voor kinderen.
  5. Ga de natuur in! Buiten zijn, in de natuur en daar spelen en bewegen is gezond vanwege de gezonde buitenlucht en de beweging die je krijgt, maar ook het beleven van de seizoenen, groeien, bloeien en vergaan. De natuur hanteert onverstoorbaar zijn eigen ritme en brengt zoveel moois voort. Contact met de natuur stimuleert de creativiteit, spel en avontuur, communicatie en inlevingsvermogen.In de natuur is van alles te ontdekken, maar tegelijkertijd geeft de natuur ook rust in het hoofd!
beperken van prikkels door spelen in de natuur

Ga buiten spelen in de natuur!

beperken van prikkels in de natuur